Djuren
Här hittar du korta fakta om de djur som lyder under Jaktförordningen §40, vilket innebär att det enligt lag är anmälningsplikt om man kolliderar med dessa. Även om renen inte lyder under samma lag, så bör man även anmäla kollision med den.
Älgskadefondsföreningen ersätter medlemmar som kolliderat med något av djuren nedan
-
Älg (Alces Alces)
Älg (Alces Alces)
Älgen är Europas största landdäggdjur. Den kan bli nästan tre meter lång och upp till två meter i mankhöjd. Vikt upp till över 500 kg. Älgen är mer än en meter hög under magen. Vid en kollision med personbil blir ofta följden av dessa höga ben att man får upp djuret på bilen. I och med detta är risken stor för allvarliga personskador.
Kraftig, stort huvud med karakteristiskt böjd mule. Tjuren har kraftigt hakskägg. Vuxna djur är gråbrunsvarta med ljusare buk och vitgrå ben, kalven rödbrun. Det förekommer även vita älgar, albinos. Äter lövsly, tallskott, gräs och örter. Lever i små familjegrupper.
Vikt: upp till 500 kg
Längd/Mankhöjd: 160 - 200 cm mankhöjd
Hastighet: normalfart ca 15 km/h. Toppfart: ca 50 km/h (15 m/h)
Brunsttid: september-oktober. 1-2 kalvar. Könsmogen vid 12 mån
Förekomst: Hela landet dock ej på Gotland.Foto: Adobe Stock
-
Rådjur (Capreolus Capreolus)
Rådjur (Capreolus Capreolus)
Rådjuret är det minsta av våra hjortdjur, men är inblandad i nästan 75 % av Sveriges viltolyckor. Det har en mankhöjd på 70-75 cm och väger upp till ca 30 kg. Rödbrun om sommaren, brungrå om vintern. Akterspegeln är helt vit och kan vidgas vid fara. Kiden har ljusare färgställning samt vita prickar som små.
Rådjuret har höga krav på sin föda och väljer med omsorg. Födan består framst av örter och blad. Vintertid även knoppar och späda kvistar av olika lövträd samt granplantors toppar. Djuren rör sig ofta i familjegrupper.
Vikt: 20 - 30 kg
Längd/Mankhöjd: ca 70 cm mankhöjd
Hastighet: 60 km/h i panikflykt
Brunsttid: juli-augusti (fördröjd fosterutveckling). 1-3 kid, könsmogen vid 12 mån.
Förekomst: Hela landet (ej fjällen ovanför trädgränsen)Foto: Adobe Stock
-
Dovhjort (Dama Dama)
Dovhjort (Dama Dama)
Dovdjuret är som vuxen rödbrun och vitfläckig med svart rygglinje om sommaren. Gråbrun, svart, mörkbrun eller gulvit om vintern. Karakteristisk är den ganska långa svansen, 16-19 cm. Handjuret väger upp till 150 kg och har en mankhöjd upp till ca 110 cm. De betar gräs och örter, vintertid ollon och kastanjer.
Vikt: upp till 150 kg
Längd/Mankhöjd: ca 110 cm mankhöjd
Hastighet: 50 km/h vid panikflykt.
Brunsttid: oktober-november. 1-2 kalvar, könsmogen vid 18 mån.
Förekomst: Syd- och Mellansverige.Foto: Adobe Stock
-
Kronhjort (Cervus Elaphus)
Kronhjort (Cervus Elaphus)
Kronhjorten är vår näst största fyrfota viltart. Sommarpälsen är rödbrun och vinterpälsen brungrå. Hornen är stora och mångtaggiga och har aldrig skovel. Kronhjorten är betydligt större än dovviltet med en mankhöjd på 120-150 cm och en levande vikt på upp till 250 kg. Äter sommartid löv, örter och jordbrukets grödor. Vintertid bärris, ljung, skott och knoppar av de flesta lövträd samt bark. Lever i flock.
Vikt: upp till 250 kg
Längd/Mankhöjd: 120 - 150 cm mankhöjd
Hastighet: 55-60 km/h vid panikflykt.
Brunsttid: september. 1-2 kalvar, könsmogen vid 1,5 år.
Förekomst: Hela landet utom på GotlandFoto: Pixabay
-
Vildsvin (Sus Scrofa)
Vildsvin (Sus Scrofa)
Vildsvinet kan bli rejält stort med en mankhöjd på ca en meter. Levandevikt som vuxen är upp till 250-300 kg. Vildsvinet är ett ursprungligt vilt i Sverige men utrotades på 1600-talet. Sedan slutet av 1970-talet finns åter vildsvin i frihet med början i Södermanland. Det är ett socialt djur och ses ofta i flock. Det ser dåligt men har bra luktsinne och god hörsel. Vildsvinet rör sig sent på dygnet och trivs i bruten terräng. Svinen uppehåller sig främst i täta ungskogsbestånd, i kärrmarker och buskage nära odlad mark. Det är ett mycket skyggt och försiktigt djur och det är ovanligt att ett vildsvin anfaller människor. Dock ska man vara försiktig med en sugga med kultingar och synnerligen varsam om ett djur är skadat, då de kan gå till anfall.
Vikt: 250-300 kg
Längd/Mankhöjd: 100 cm mankhöjd
Hastighet: Vildsvinet kan röra sig fort. Uppskattningsvis 40-50 km/h vid flykt
Brunsttid: augusti-december. 3-6 kultingar
Förekomst: Från Skåne till Härjedalen och MedelpadFoto: Adobe Stock
-
Varg (Canis Lupus)
Varg (Canis Lupus)
Vargen är världens största vilda hunddjur och är betydligt större än de flesta hundraser. En vuxen varghane väger normalt 30-45 kg. Mankhöjd 60-85 cm. Honan är något mindre. Vargen har väldigt höga ben som är mycket rakare än hundens. De har dessutom en kraftfull bred skalle vilket ger den en enorm kraft i käkarna. Den vanligaste färgen är ljus grågul med inslag av rödbrunt och svart. På vintern är pälsen mer grå och betydligt tjockare. Vargstammen ökar kontinuerligt och i Sverige har vi ca tio föryngringar per år. Varg har dock setts långt ner i Sydsverige – den kan röra sig över enorma ytor. Normalt är vargen skygg för människan. I Sverige är älg, ren och rådjur vargens viktigaste bytesdjur men hare, bäver och grävling kan också förekomma på menyn.
Vikt: upp till 30-45 kg
Längd/Mankhöjd: 60-85 cm mankhöjd
Hastighet: 50-60 km/h vid jakt
Brunsttid: februari-mars. Föder vanligtvis 5-6 valpar efter ca 63 dygn.
Förekomst: Föryngringar i delar av norra och mellersta Sverige, bl a Värmland, Dalarna och Västra Götaland, samt vargpar/ensamma vargar på ett flertal platser i landet.Foto: Pixabay
-
Lodjur (Lynx Lynx)
Lodjur (Lynx Lynx)
Lodjuret tillhör kattdjuren och kallas ofta bara för lo. Den ser ut som en mycket stor, kraftig, överbyggd högbent katt. Den är gråröd om sommaren och gråvit om vintern. Pälsen har mer eller mindre stora bruna eller svarta fläckar. På öronen sitter rättuppstående tofsar som ger lon dess karakteristiska utseende. Kort svans där yttersta delen är svart. Kroppen är ca en meter, mankhöjd ca 60-70 cm och djuren väger ca 15-30 kg. Lon är ett nattdjur och jagar oftast ensam. Lever i skogsmiljö, framförallt i bergig och brant terräng. Jagar framförallt hare och skogshöns samt rådjur och ren. Tar även räv, smågnagare och diverse fåglar.
Vikt: ca 15-30 kg
Längd/Mankhöjd: ca 60-70 cm mankhöjd
Brunsttid: februari-april. Föder 2-4 ungar efter ca 10 veckor.
Förekomst: Finns i alla svenska landskap utom Öland och Gotland.Foto: Pixabay
-
Björn (Ursus Arctos)
Björn (Ursus Arctos)
Björnen är vårt största rovdjur. Pälsen är tjock och tät, färgen varierar från gulbrun till svartbrun. Ungarna har ofta gulvit halskrage. Björnarna har små öron och ögon och kort hals. De har bra hörsel- och luktsinne, men synen är medelmåttig. Björnarna är mest aktiva i gryningen och skymningen men till viss del även på natten. De lever huvudsakligen som enstöringar. Hona och hane håller bara ihop under parningstiden. Karakteristisk vaggande gång. De är passgångare men smidiga och viga, de springer snabbt och kan klättra och simma bra. Björnen kan väga upp till ca 350 kg och når upprätt mer än manshöjd. Björnen är allätare men de flesta lever på vegetarisk kost. Björnen angriper sällan människor men kan vara farlig om den är skadad, har ett byte eller tror att ungarna är i fara.
Vikt: upp till 350 kg
Längd/Mankhöjd: når upprätt mer än manshöjd
Hastighet: Kan uppnå hastigheter på 60 km/h på korta sträckor.
Brunsttid: maj-juni. 1-4 ungar föds under vintern i idet, könsmogen vid 2,5-4 år.
Förekomst: Mellersta och norra Sverige.Foto: Pixabay
-
Järv (Gulo Gulo)
Järv (Gulo Gulo)
Järven är ett av våra större mårddjur med en kroppslängd om ca en meter och hanen kan väga upp till 18 kg. På avstånd kan den påminna om en väldigt liten björn. Den ganska långa och yviga svansen, det skumpande förflyttningssättet och det relativt lilla huvudet är karakteristiska kännetecken. Färgen är mörkt brun med glänsande stickelhår, ljusare teckning i ansiktet och ljusa strimmor längs bakkroppens sidor. Järven beskrivs som en enstöring, den är stark, ganska vig och klättrar utmärkt i såväl träd som i berg. Den livnär sig på kadaver, smågnagare, hare, fågel, ren men även insekter och bär.
Vikt: upp till 18 kg
Längd/Mankhöjd: ca en meter
Brunsttid: april-augusti. Ungarna, 2-3 st, föds februari-mars (fördröjd fosterutveckling).
Förekomst: Från Värmland, Dalarna och norrut.Foto: Pixabay
-
Mufflonfår (Ovis Orientalis)
Mufflonfår (Ovis Orientalis)
Mufflonfåret är ursprungsart till tamfåret. Baggen har kraftiga, bakåtböjda, spiralformade horn. Mankhöjd upp till 85 cm. Djuren väger mellan 25-50 kg. Härstammar från Medelhavsområdet. Finns i vårt land i några vilthägn och på senare år även några frilevande populationer på olika platser i landet.
Vikt: mellan 25-50 kg
Längd/Mankhöjd: ca 85 cm mankhöjd
Brunsttid: september och december. Föder 1-2 lamm i april månad
Förekomst: Från Skåne till Västerbotten.Foto: Pixabay
-
Utter (Lutra Lutra)
Utter (Lutra Lutra)
Uttern är ett mårddjur som lever sitt liv mest i vatten. Uttern kan vara under vattnet 3-4 min. Någon gång förflyttar den sig på land, då oftast till ett annat fiskevatten. Den lever vid insjöar, älvar, åar och utefter kusterna. Uttern är numera väldigt sällsynt och helt fredad. På land påminner den om en stor och kraftig vessla, i vattnet närmast som en levande torped.
Hanens totallängd är ca 100-110 cm och vikten är 10-12 kg. Pälsen är vattentät, mörkbrun och glänsande, utom hals och bringa som är grå. Uttern är specialiserad på att fånga fisk men äter även kräftor, musslor och ibland även fågel. En vuxen utter äter ca 1 kg fisk om dagen. Den är i rörelse främst under natten. När den förflyttar sig på land gör den det vanligast med skutt, Typiskt för uttern är att den gör kanor i snön.
Vikt: upp till 10-12 kg
Längd/Mankhöjd: 90-110
Brunsttid: Vanligen under senvintern. 2-4 ungar föds i gryt under senvåren och försommaren.
Förekomst: Finns i stort sett i hela landet.Foto: Pixabay
-
Kungsörn/Havsörn (Accipitriade Buteoninae)
Kungsörn/Havsörn (Accipitriade Buteoninae)
Örnen är sällsynt och helt fredad i Sverige. Havsörnen är vår största rovfågel. Man skiljer den från Kungsörnen genom de stora rektangulära vingarna med tydligt markerade spretande vingpennor. Havsörnen väger 3-7 kg och kan ha en längd mellan vingspetsarna upp till 2 m. Kungsörnen är något mindre.
Kungsörnen häckar sparsamt i skogs- och fjällområden från Dalarna och norrut. Gamla individer är stannfåglar. De unga exemplaren drar på hösten ner till södra Sveriges viltrika marker. Kungsörnen jagar hare, fågel och vid enstaka tillfällen räv, renkalvar och rådjurskid. De äter även kadaver.
Havsörnen häckar, dock mycket sällsynt, längs Östersjökusten, vid större sjöar i södra och mellersta Sverige samt vid större sjöar i Lappland. De gamla paren stannar medan de yngre fåglarna drar söderut. Havsörnen jagar sjöfågel och fisk, den äter även kadaver. En havsörn kan i flykt komma upp i hastigheter om 100-190 km/h.
Foto: Pixabay
-
Ren (Rangifer Tarandus)
Ren (Rangifer Tarandus)
Renen är ett arktiskt hjortdjur. Vikten beror på kön, ålder, årstid och levnadsområde. Den varierar mellan 60-180 kg och rentjuren är oftast större än kon. Djurets mankhöjd ligger mellan 90-140 cm. I Sverige har den något större vildrenen varit utrotad sedan 1800-talet. Pälsen är lång och tät med en mörk gråbrun färg. I motsats till andra hjortdjur så har både rentjuren och renkon horn. Renen rör sig i regel i flock.
Vikt: mellan 60-180 kg
Längd/Mankhöjd: 90-140 cm mankhöjd
Brunsttid: september-oktober. Kalvarna, en per år, föds i maj månad
Förekomst: I den svenska fjällvärlden och i Norrlands skogsland.Foto: Pixabay
Kontakta oss
Telefon: 0474-77 39 50• Epost: kansli@algen.se
Älgskadefondsföreningen
Box 101, 364 21 Åseda
Org Nr: 833200-4624 • BG: 824-6027 • Swish: 123 514 80 10
Integritetspolicy