Nyheter
Aktiviteter
Artiklar och reportage
Med annalkande höst och viltets brunstperiod samt mörker och senare halka vet vi av erfarenhet att viltolyckorna ökar. De vilda djuren rör sig främst från skymning till gryning och det är då vi människor är på väg till och från jobb, aktiviteter och andra resor. 179 viltolyckor sker varje dag på svenska vägar. Störst andel …
BORLÄNGE Tidigare senior sakkunnig vid Trafikverket, tillika ekologen Anders Sjölund var tidigt på bollen när det började pratas om att viltstängsel är bra men måste kompletteras med övergångar av olika slag. Han noterar de framsteg åtgärderna gör för att främja viltets möjligheter utan barriäreffekter, men menar samtidigt att med den statliga finansiering som finns nu har …
När Janne Gunnarsson, 60 år, krockade med en älg blev hans bil skrot och han själv fick tre frakturer i huvudet. Sammanlagt fem blödningar i hans hjärna gjorde det ovisst om han skulle överleva. – Jag hann inte reagera när älgen kom ut. Det är inte ens bromsspår på vägen, säger Janne Gunnarsson. Väg 126 …
Erik Lieback från Länghem utanför Ulricehamn flyttade upp till värmländska Torsby för att gå på skidgymnasium. Han hade en utstakad karriär som längdskidåkare med bland annat första- platser i Ungdoms-SM. I februari 2018 förändrades dock allt då han på väg hem till Torsby körde på en älgkalv. Det var efter en tävling i Sverigecupen i …
EKSJÖ Dagens sträckning av riksväg 40 går genom centrala Eksjö med tung trafik och hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen, men i framtiden ska det bli ändring på det. Med planerad byggstart 2027 ska vägen dras om och hamnar söder om nuvarande sträckning. Vägsträckan blir sju kilometer mot dagens 8,7 kilometer, viltåtgärder med passagemöjligheter ingår …
BÅSTAD Den 4 januari 2021 inleddes arbetet med en ekodukt över E6 norr om Båstad på ett olycksdrabbat vägavsnitt. Arbetet har gått över förväntan, uppger projektledaren vid Trafikverket, Fatri Rexhepi som även nämner att viltet snabbt hittat sin väg över ekodukten vilket visas av de kameror som finns installerade vid övergången. Mycket bra arbete från …
ÅSEDA Fjolårets viltolyckor blev till ett nytt dystert rekord med 65 376 polisrapporterade olyckor efter en tillfällig minskning 2020 då pandemin inleddes. Boris Karlqvist, fältinformatör på Älgskadefondsföreningen tror inte att utvecklingen kommer att vända under överskådlig framtid. Boris Karlqvist har gått igenom den statistik på viltolyckor som polisanmälts från 2010 fram till slutet av …
NYKÖPING Efter år av förberedelser har Svenska jägareförbundet nyligen lanserat ett omfattande utbildningspaket i form av en grundlig eftersökskurs riktat till Nationella Viltolycksrådets, (NVR) eftersöksjägare. Ambitionen, enligt Markus Olsson som jobbar med utbildningsfrågor på nationell nivå inom Svenska jägareförbundet är att samtliga cirka 5 000 eftersökjägare inom NVR ska utbildas inom ett par år. I en första omgång inriktar man …
LJUNGBY Med en tredjedel kvar av det omfattande jobbet på E4 mellan Ljungby och Toftanäs, en sträcka på 3,2 mil med bland annat flera viltpassager tog allt arbete stopp när totalentreprenören, danska Barslund gick i konkurs i november 2021. Projektledaren vid Trafikverket Anna Karlsson uppger att man nu håller på att upphandla en ny entreprenör för att komma …
RIDDARHYTTAN Sedan maj i fjol pågår ett arbete på forskningsstationen Grimsö i Riddarhyttan med att få vilt att hålla sig borta från tågspår och i framtiden också vägar. Detta gör man genom att skrämma djuren med olika variationer av ljud. Denice Lodnert som leder projektet och hennes medarbetare har i en första studie som inriktat sig mot älgar kommit fram …
Information
Som medlem hos Älgskadefondsföreningen kan du alltid känna dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter. Med anledning av EU:s nya dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation, GDPR) har vi arbetat med att skärpa vår integritetspolicy från och med den 25 maj 2018. För Dig som medlem innebär detta ingen märkbar skillnad. Vi värnar redan om …
Pressmeddelanden
Med annalkande höst och viltets brunstperiod samt mörker och senare halka vet vi av erfarenhet att viltolyckorna ökar. Under perioden september till december sker 40- 50 % av årets viltolyckor. På hösten ökar olyckorna från skymning till gryning, då djurens och människans aktiviteter sammanfaller. Flest olyckor sker med rådjur, vildsvin och älgar. Antalet polisrapporterade viltolyckor …
Årets vinnare av Guldälgen är eftersöksjägaren Anders Wiklund från Falun. Han prisas för sitt upplägg med tätortsnära jakt i syfte att förebygga viltolyckor och resultatet sedan han startade Falu Viltförvaltning 2018 har inneburit att antalet viltolyckor i centrala Falun minskat med 60 procent. Det tog tretton år innan Falu kommun började lyssna på idéerna om …
KARLSTAD På årsmötet lördagen den 13 april valdes Morgan Palmquist, Karlstad till ny ordförande för Älgskadefondsföreningen och blir därmed föreningens femte ordförande. Han tar över efter Ingrid Hugosson som lämnat styrelsen efter 28 år. Morgan Palmquist som valdes in i styrelsen 2014 ser fram emot att få leda föreningen in i framtiden. – Jag tycker det känns …
Med våren kommer viltet och en får hålla ett extra vaksamt öga efter djur som kan irra sig upp på våra vägar. Särskilt nu när kalvavstötningen sätter igång vilket leder till en markant ökning i rörlighet bland djuren och antal polisanmälda viltolyckor. Det syns tydligt i anmälningsstatistiken då det från april till maj ser en …
2016 sattes nytt rekord i viltolyckor. 58 500 rapporterades till Nationella viltolycksrådet. Det är högsta siffran någonsin. 10 000 fler än 2015 års dåvarande rekord på 48 000. Rådjuren har exploderat i olycksstatistiken och i Kalmar län har anmälda olyckor ökat med nästan 37 procent. Trenden vi tycktes se redan 2015 har tagit fart på …
Viltolyckor 2016 Under 2016 ökade antalet anmälda viltolyckor med 20 procent till strax över 58 000. Därmed slogs med rejäl marginal det tidigare rekordet på ca 48 500 olyckor vilket noterades 2015. Rådjur står för den största delen av viltolyckorna, därefter följer älg, vildsvin, hjort och sist rovdjuren. Älgen är det farligaste djuret att kollidera …
När hösten har kommit och tre fjärdedelar av året ligger bakom oss är det hög tid att börja sia om hur viltolycksåret 2016 kommer att falla ut. Utgår vi ifrån hur året har sett ut hittills kommer förra årets rekordnotering att bli slagen, och det med råge. Enligt viltolycksprognosen kommer antalaet olyckor att hamna någonstans …
Guldälgen 2016 tilldelas Viltvägen AB för deras idé om en ny slags envägsgrind med syfte att rädda fler djur som hamnat på fel sida viltstängslet genom att förenkla deras möjlighet att ta sig därifrån. Viltvägen drivs av Marianne Wientorp och Michael Karlsson. Idén bygger, enkelt förklarat på en grind bestående av fjädrande ribbor som, oberoende …
Älgskadefondsföreningens viltolycksvecka Just nu pågår kalvavstötningen bland viltet i våra skogar, därför vill vi upplysa alla trafikanter om att vara extra vaksamma på att djur plötsligt kan dyka upp på vägen. Under vecka 19 (9-15 maj) anordnar föreningen sin årliga viltvecka för att sätta fokus på viltolyckorna. Under veckan är föreningen ute och informerar med …
Varning för vilt – Kalvavstötning Med våren kommer viltet och en får hålla ett extra vaksamt öga efter djur som kan irra sig upp på våra vägar. Särskilt nu när kalvavstötningen sätter igång vilket leder till en markant ökning i rörlighet bland djuren och antal polisanmälda viltolyckor. Det syns tydligt i anmälningsstatistiken då det från …
Seminarium
Första seminariet på fem år lockade många VÄXJÖ. Det var välbesökt när Älgskadefondsföreningen höll sitt första seminarie på fem år under parollen Vilt och trafik i sal Myrdal på Linnéuniversitetet. Den lyckade comebacken för evenemanget innebär att föreningen kommer att hålla ett seminarie under våren varje år, på olika platser i Sverige. Totalt hade man …
6 oktober arrangerar Älgskadefondsföreningen ett trafiksäkerhetsseminarium som fokuserar på problemet med viltolyckor och olika åtgärder för att bemöta dem. Syftet med seminariet är att ge en samlad beskrivning av viltolyckornas problembild och presentera olika åtgärder eller förslag på hur man skulle kunna bemöta problemet. Seminariet kommer att bjuda på flera intressanta föreläsare som beskriver de …
Älgskadefondsföreningen samlade Sveriges främsta experter inom viltolyckor och dess effekter på människa, fordon och djur. Tid: 21 mars 2013 kl. 09.00-16.00 Plats: Fortet, Kungsgatan 43, Eskilstuna. Lokal: Svanen Moderator: Janne Lundvall Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt och inkluderar kaffe och lunch. Förra året anmäldes 46 562 viltolyckor till polisen. Det är en ökning med nästan 15 …
Älgskadefondsföreningen samlar Sveriges främsta experter inom viltolyckor och dess effekter på människa, fordon och djur. Varje år anmäls över 40 000 viltolyckor till polisen. 2011 kunde man för första gången sedan 2005 se en minskning i statistiken över antalet anmälda viltolyckor. Men om den minskningen var ett trendbrott eller en enstaka avvikelse är svårt att …
År 2010 slog antalet viltolyckor nytt rekord med cirka 47 000 anmälda olyckor. Den siffran förstärker trenden med stigande olyckstal under 2000-talets andra hälft, där ökningen varit dramatisk de sista två åren (2009 och 2010). Det här belyser behovet av mer kunskap och förståelse om viltolyckor och dess effekter. Mot denna bakgrund samlade Älgskadefondsföreningen Sveriges …
Älgskadefondsföreningen samlade Sveriges experter inom viltolycksproblematikens olika delar och bjöd in till heldagsseminariet ”Vilt & Trafik” om viltolyckor och dess effekter på människa, fordon och djur. Varje år slutar cirka 35 000 – 40 000 bilresor med en viltkollision. Så har det sett ut i många år. De senare årens dramatiska ökning av antalet viltolyckor …
Älgskadefondsföreningen årliga seminarium Vilt och Trafik behandlar viltolyckor och trafiksäkerhet. Seminariet tar ett helhetsgrepp på viltolycksproblematiken och belyser dess bredd genom olika aktörers perspektiv Älgskadefondsföreningen samlade Sveriges experter inom viltolycksproblematikens olika delar och bjöd in till heldagsseminariet ”Vilt & Trafik” om viltolyckor och dess effekter på människa, fordon och djur. Seminariet syftade inte till att …