Junior

Hejsan-Svejsan

Jag heter Mooses Storklöv och jag är en älg. Har du sett en älg nån gång? Jag är bara ett barn precis som du, men vi älg-barn kallas kalvar. Jag, mamma och pappa bor ute i skogen. I skogen finns också mina kompisar vildsvinskultingen Skruffe och rådjurskidet Molly. Jag och mina kompisar leker och springer runt hela dagarna ute i skogen. Ibland springer vi vilse och råkar komma ut på någon bilväg. Har du sett något djur på vägen?

På vägen kör många bilar väldigt fort. Fy vad läskigt det är när bilar kör fort. När jag och mina kompisar måste gå över vägen så måste vi vara försiktiga så vi inte blir påkörda. I skogen finns inga övergångsställe som visar var vi kan gå över, så istället finns den här skylten.

Har du sett denna skylten någon gång? När man åker bil och ser denna skylten så vet man att jag och mina kompisar kan vara i närheten. Då är det viktigt att mamma eller pappa inte kör så fort och är beredd på att stanna för mig eller någon av mina kompisar när vi ska över vägen. När det blir mörkt eller dimmigt och man inte ser så bra från bilen, så är det extra viktigt att man är försiktig.

Jag och mina kompisar har inga reflexer, så det är jättesvårt att se oss när det är mörkt. Har du reflex på dig, när du är ute på kvällen? Det är viktigt så att bilarna ser dig. Var rädd om mig och mina kompisar när du åker bil, så kanske vi träffas ute i skogen istället. Jag, Skruffe och Molly älskar att leka kurragömme, så vi får se om du hittar oss. Här nedanför hittar du länkar till lite spel och pyssel med mig och mina kompisar.