Tror inte på minskning av antalet viltolyckor

ÅSEDA

Fjolårets viltolyckor blev till ett nytt dystert rekord med 65 376 polisrapporterade olyckor efter en tillfällig minskning 2020 då pandemin inleddes. Boris Karlqvist, fältinformatör på Älgskadefondsföreningen tror inte att utvecklingen kommer att vända under överskådlig framtid.

 

Boris Karlqvist har gått igenom den statistik på viltolyckor som polisanmälts från 2010 fram till slutet av 2021. Sedan 2015 då bland annat försäkringsbolag började ställa högre krav på polisrapportering ökade olyckorna rejält till 58 579 för 2016 från att året innan legat på 48 191 viltolyckor.

Älgskadefondsföreningens fältinformatör Boris Karlqvist med den senaste viltolycksstatistiken.

Väntad ökning

Att statistiken ökat till 65 376 olyckor på ett år menar han varit väntat inte minst då många ovana förare kommit ut på vägarna under de senaste åren beroende på pandemin. Folk har inte åkt kollektivt och man har semestrat i Sverige.

– Det är lokala skillnader på olika håll som vi inte får glömma där viltolyckor på en del ställen har gått ner och gått upp på andra ställen. Det är också variationer bland djurslagen som blir påkörda då djuren förflyttar sig. Under februari, juni, oktober och december 2021 har det aldrig varit så mycket viltolyckor under dessa månader tidigare år. Det är skrämmande siffror. Är det så att vi har blivit sämre på att upptäcka djuren eller att vi är ovana? Själv tror jag att det är många faktorer som spelar in och det går inte att peka på en enskild orsak. Kanske många fokuserar på annat än körningen.

Ökade lokala viltstammar som exempelvis dovhjort kan vara en tänkbar orsak.

 

Ute på vägarna

Pandemiperioden betydde för Boris Karlqvist också att det viktiga informationsuppdraget om vilt i trafik vid olika tillställningar har fått planeras om då evenemang uteblivit. Det lossnade dock med de lättade restriktionerna i höstas. Det höll i sig tills pandemikranarna skruvades åt ännu en gång i december fram till nu i februari 2022. Det är därför mycket att ta igen med många väntande mil på vägarna. Den som vill se var Älgskadefondsföreningens fältinformatör håller hus kan med fördel göra detta på Älgskadefondsföreningens hem- och Facebook sida.

– Vi får se tiden an då vi lever i en föränderlig värld men jag hoppas att många besökare vill ta del av vårt budskap och den kunskap vi förmedlar när vi är ute på fältet även i fortsättningen. Man kan lugnt säga att det finns minst 65 370 anledningar att vara med i Älgskadefondsföreningen, säger Boris Karlqvist.

Åskådare vid ett informationsbesök i Emmaboda i januari 2022.

Text och foton: Carl-Magnus Wennerholm