Nu är hösten här igen!

Dagarna blir kortare och vi kör både till och från jobbet i mörker. Detta tillsammans med ökad rörelse i skogarna så ökar risken för viltolyckor och tyvärr visar statistiken att antalet viltolyckor totalt i landet fortsätter att öka. Rådjuren är fortfarande i topp i olycksstatistiken, efter dem följer vildsvinsolyckorna.

Fler antal anmälda olyckor även i år

Trenden fortsätter tyvärr uppåt. Det ser ut att bli en ökning av antalet olyckor jämfört med föregående år. Under förra året anmäldes över 63 500 viltolyckor med anmälningspliktigt vilt och tittar man på statistiken för i år ser vi ut att kunna hamna på över 65 000 viltolyckor under 2019.

Det är flera faktorer som orsakar ökningen av antalet viltolyckor. Vildsvinen fortsätter att öka i antal samt brunstperioderna för älg och rådjur som leder till ökad rörelse i skogarna. Även den ökade närvaron av människor genom jakt-, bär- och svampsäsong kan föra med sig att djuren korsar trafikerade vägar. Mörker och kortare dagar under höst och vinter gör självklart att vi har svårare att upptäcka viltet i tid när vi är på vägarna.

Tänk på att planera din körning, anpassa farten och vara extra observant! Se också till att ha bra däck, bra lyse och rena bilrutor som ger dig bästa förutsättningar för sikt och ljus. Om olyckan är framme är det viktigt att veta vad man ska göra samt ha varningstriangel och viltremsor för markering lätt åtkomliga.

Tänk på att anmäla viltolycka och markera olycksplatsen!

Enligt Jaktförordningen § 40 skall en kollision med vilt anmälas till polisen 112. Om man inte gör detta snarast efter en olycka räknas det som en smitning, vilket normalt ger dagsböter. Tänk också på att detta är en förutsättning för att eftersöksjägare ska kunna komma snabbt till platsen och avsluta lidandet för eventuella skadade djur. Följande djur innefattas av §40;  älg, hjort, rådjur, vildsvin, lodjur, järv, mufflonfår, björn, utter, varg, örn och även ren.

Två appar som är bra att ladda ner i sin mobil är ”SOS Alarm” och ”Viltolycka”. Här finns mycket bra information och du kan även larma 112 direkt i appen.