Lämnar efter 26 år

Lis-Marie Magnusson på sitt kontor hos Älgskadefondsföreningen i Åseda.
Lis-Marie Magnusson på sitt kontor hos Älgskadefondsföreningen i Åseda.

ÅSEDA Lis-Marie Magnusson har varit Älgskadefondsföreningens allt i allo under 26 års tid. Den 31 mars lämnar hon sin tjänst för att få mer tid till annat än det man  hinner med under yrkeslivet.

Att det blivit så många år på arbetsplatsen förklarar hon beror på alla bra arbetskamrater hon haft under årens lopp där de tillsammans servat föreningens medlemmar på bästa sätt. Kontakten med föreningen fick Lis-Marie via en av dess tidigare verksamhetsledare Marianne Hjärtfors.

– Vi hade tidigare jobbat ihop på Lindshammars glasbruk och då Marianne var sjukskriven kom hon och frågade om jag kunde hoppa in. Jag hade i min tur varit sjukskriven under flera år för diskbråck men blivit opererad så jag hoppade in i juni 1992.

Det var att börja med ett blankt papper då hon från början inte visste något om den nya arbetsplatsens verksamhet.

– Jag var inte ens medlem, men det gick bra och jag blev anställd i november samma år, först var det två dagar i veckan, men sedan blev det mer. På den tiden skötte vi inget av ekonomin härifrån, utan det var ren medlemshantering jobbet handlade om, men för 15 år sedan då vi flyttade hit till vårt nuvarande kontor sköter vi ekonomin här i Åseda.

Kraftig medlemsutveckling

När Lis-Marie började sin tjänst var medlemsantalet på 50 000 personer. Sedan dess har antalet ökat till dagens runt 80 000 medlemmar. Just när det gäller medlemsinbetalning ser hon Swish-varianten som en administrativt omständlig metod.

– Vid hantering av dessa handlade det i fjol om cirka 1000 extra verifikationer, dessutom måste jag ha ett riktigt underlag när dessa ska registreras och därefter ska dessa kopieras till bokföringen. Men det är också grejen med en liten arbetsplats att man får rycka in överallt.

En viktig del i arbetet är att ta emot anmälningar från medlemmar som krockat med vilt.

– Det första man frågar är ju hur det gick med personen eller personerna som krockat och tack och lov har det oftast gått bra för dem. Det är ju inte sällan personer som varit ute för olyckor också behöver någon att prata med.

Något som tillkommit under åren är också de ekipage med bland annat uppstoppade vilda djur föreningen åker ut med och visar upp landet runt. Det första släpet med en uppstoppad älg införskaffades 1994.

Många skratt

Under alla år har det blivit många skratt och som exempel nämns årsmötena som en källa till yster muntration med över 300 personer vid ett tillfälle då hela hotell Strand i Borgholm bokades. Framtiden ser Lis-Marie an med tillförsikt och har tydliga planer på vad hon vill göra efter den sista arbetsdagen.

– Jag fyller ju inte folkpensionär förrän i augusti egentligen, men jag tyckte det var bra att gå nu, jag ville inte sluta till hösten för nu har man något att se fram emot med våren och ljuset när jag kan ta hand om mitt växthus därhemma. Jag ser också fram emot att få slippa väckarklockan och planera min dag, men vem vet jag kanske börjar klättra på väggarna framåt hösten så då kanske jag får hitta något annat att göra någon dag i veckan, säger Lis-Marie Magnusson.

Text och foto: Carl-Magnus Wennerholm