Hur tänker du på vilt när du kör bil?

Vi har ställt frågan ”Hur tänker du på vilt när du kör bil?” till några personer och här är deras svar. Hur tänker du på vilt när du kör bil?

Här är några vi frågat

Foton: Privata, Text: Carl-Magnus Wennerholm

Mats Westling

Artist, Göteborg

– Jag kör så långa sträckor mellan mina spelningar så jag har viltet i tankarna väldigt mycket och då framför allt under tidiga morgnar, då man ibland är väldigt trött. Det värsta är att man ibland glömmer att tänka på viltet vid kasst väder då fokus ligger på att hålla sig på vägen och vad andra bilar gör.

Ingalill Bremdahl

Distriktssköterska, Långås

– Jag tänker på vilt främst vid gryning och skymning, om det är tät skog. Här i trakterna där jag bor satte de upp plywoodälgar för att uppmärksamma folk på viltet, men de fick inte sitta kvar och jag tycker de var väldigt effektiva.

Joakim Jonsson

Kommunikatör, Ekerö

– Lyckligtvis har jag inte råkat ut för någon viltolycka själv så här långt. Det jag primärt gör för att förbättra oddsen är att anpassa farten och skärpa uppmärksamheten lite extra från skymningen och framåt.

Anders Bergqvist

Aviatör, Hovmantorp

– I första hand när jag kör bil så försöker jag att köra på vägar där det finns viltstängsel även om det innebär att sträckan blir längre. När jag ligger på mindre vägar och kör håller jag högst 80 kilometer i timmen då jag vet att chansen är stor att jag hinner stanna om det kommer upp ett djur på vägen.

Birgitta Haller

Manager och promotor, Stockholm

– Jag tittar väldigt mycket efter viltstängsel och när detta upphör. Jag är särskilt uppmärksam under tidiga morgnar och kvällar och kör extra försiktigt där det finns skyltar om viltvarning.