Eftersöksjägare är årets vinnare av Guldälgen

Årets vinnare av Guldälgen är eftersöksjägaren Anders Wiklund från Falun. Han prisas för sitt upplägg med tätortsnära jakt i syfte att förebygga viltolyckor och resultatet sedan han startade Falu Viltförvaltning 2018 har inneburit att antalet viltolyckor i centrala Falun minskat med 60 procent.

Det tog tretton år innan Falu kommun började lyssna på idéerna om att jaga tätortsnära för att undvika viltolyckor. Han är samordnare vid polisens nationella viltolycksråd i Faluns kommun med ansvar för 49 eftersöksjägare i kommunen och sitter även som aktiv i Svenska jägareförbundet. Idén om tätortsnära jakt kom när han konstaterade att av kommunens drygt 1500 jägare fällde man 200 rådjur under ett år medan 500 rådjur trafikdödades och dessa olyckor inträffar nästan bara intill bebyggelse. Det är rågetterna de främst riktar in sig på då de på en mycket liten yta reproducerar sig kontinuerligt generation efter generation på samma ställe. Samma situation förekommer i närheten av samtliga städer i Sverige. Han tyckte då att bedriva jakt på djuren var ett avsevärt mycket bättre sätt än att låta djuren plågas genom att bli påkörda.
– Jag hade kört ett testområde sedan 2005 så jag hade ganska mycket att falla tillbaka på. Jag hade redan på pränt att det var en lyckad satsning då det visade sig att mitt upplägg fungerade men det tog ändå ganska lång tid innan jag fick tillgång till de större kommunala ytorna, säger Anders Wiklund.

Många som vill fråga
Varje gång han är ute med sina medjägare får de ofta frågor från folk hur farligt det som de håller på med är när de jagar ända in emot folks tomter. De som är med och jagar har genomgått en obligatorisk utbildning som är ett måste för att få jaga på dessa marker.
– Information är den största posten där vi upplyser folk var vi är och varför vilket förutom från oss själva också sker genom att vi sätter upp lappar över hela området där vi ska jaga så att folk får ett stadigt informationsunderlag. Dessutom är det mycket säkerhet i form av ballistik och kulfång. Vi jagar bland annat med hålspetsammunition som när den träffar djuret exploderar och går inte ut på andra sidan.
De flesta djuren skjuts dock med hagelvapen och används på ett skjutavstånd som alltid understiger 20 meter. Det är grova hagel på tre millimeter som används för maximalt dödande effekt.
– Jag brukar säga att hagelvapnet är snäppet farligare än en snöslunga, säger Anders Wiklund.
Ambitionen är dock inte att helt utrota de tätortsnära rådjurspopulationerna utan att hålla dessa på en låg nivå. Detta har bland annat inneburit att på ett ställe där det förekom 20 olyckor per år inträffar det nu en eller två per år.

Känner sig hedrad
Anders Wiklund känner sig hedrad över att bli årets vinnare av Guldälgen. Han som befinner sig ute och jobbar praktiskt med frågan ser det som ett kvitto på att han gjort rätt med sitt projekt. Initiativet kring tätortsnära jakt har spridit sig också via den webbaserade kurs han startat ihop med Studiefrämjandet Dalarna. Han vill gärna åka ut privat och undervisa folk i framtiden när coronan släppt.
– Kan vi sprida det här över landet kommer vi att se en markant minskning av skadade, lidande djur och vi kommer att få en otrolig summa pengar sparade på trafikförsäkringen, säger Anders Wiklund.

Text: Carl-Magnus Wennerholm

Artikel ur Dalademokraten.  Lördagen den 4 september 2021